Regionale, nationale en Europese subsidies bieden de gemeente Den Haag kansen. Om deze kansen te benutten, is in 2014 een ‘strategisch actieplan subsidies’ opgesteld waarin Haagse ambities zijn vertaald naar Europese subsidieprioriteiten tot en met 2020. Door de gemeente wordt actief ingezet op Europese subsidieprogramma’s zoals EFRO, Horizon 2020, INTERREG, LIFE, Erasmus+, Europees Sociaal Fonds (ESF), Urban Innovative Action en het Fonds voor Interne Veiligheid.
Daarnaast worden ook programma’s vanuit bijvoorbeeld de rijksoverheid (o.a. Topsectoren, Stimulering huisvesting vergunninghouders en SDE), de provincie (Fietsprojecten, Greenports en EFRO cofinanciering) of MRDH (BDU verkeer en vervoer) aangesproken om projecten voor de stad te realiseren. Er wordt ingezet op samenwerking met partnerorganisaties binnen en buiten de stad, zoals de MRDH, provincie Zuid-Holland en andere (Europese) steden, maar ook niet publieke instellingen zoals universiteiten en kennisinstellingen (o.a. TU Delft, Universiteit van Leiden en TNO) en het bedrijfsleven in de stad Den Haag (o.a. MKB Den Haag).
Voor de vaak verplichte gemeentelijke bijdrage bij het verwerven van subsidies vervult het gemeentelijk Cofinancieringsfonds een belangrijke rol. Hieruit worden gemeentelijke projecten ondersteund die een Europese subsidie, rijkssubsidie of andere nationale subsidie ontvangen. De thema’s duurzaamheid, duurzame ontwikkelingen in de stad en samenwerking met kennisinstellingen en bedrijfsleven zijn in 2015 toegevoegd als prioriteiten voor inzet van middelen uit het Cofinancieringsfonds. De komende jaren ziet de gemeente een gestage verschuiving van subsidies naar de inzet van financieringsinstrumenten, denk daarbij aan hybride financiering, revolverend financieren en crowdfunding. Deze ontwikkelingen worden door de gemeente gevolgd en toegepast.